ΔΗΠΕΘΕΚ | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας

Events

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

  • Date: 30 Ιουλίου, 2020
  • Location: Κέρκυρα, Μον Ρεπό
  • Venue: Θέατρο ‘Ρένα Βλαχοπούλου’

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ 30-31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Συγγραφή- Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα

Σκηνικά: Άκης Χειρδάρης

Κοστούμια / Σκηνικά Αντικείμενα: Πηνελόπη Μαμάλου

Μουσική: Γιώργος Βλάχος

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΤΖΙΑ: Μαριέττα Σαββανή

ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αγγελική Μιχαλοπούλου

ΜΑΝΩΛΗΣ: Γιώργος Βλάχος

Φωτισμοί/ Κινηματογράφηση: Μιχάλης Καπετανίδης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας παρουσίασε το έργο ‘Γεύσεις κ’ Κατακτήσεις’, βασισμένο στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραδοσιακές Κορφιάτικες συνταγές, που αντανακλούν την πολύπλοκη Ιστορία των Κατακτήσεων της Κέρκυρας, κατά κύριο λόγο από τους Βενετούς, αλλά και από τους Φράγκους, τους Εγγλέζους, τους Γάλλους του Ναπολέοντα, και ταυτόχρονα υπενθυμίζουν την πολυπολιτισμικότητα του νησιού που απεικονίζεται στους κατοίκους της πόλης και της υπαίθρου, στην ανθηρή Εβραϊκή κοινότητα, στους Μαλτέζους μάστορες, που η δουλειά τους απεικονίζεται στις πέτρες των Ανακτόρων, στους Σουλιώτες, Παργινούς, και άλλους Ελλαδίτες που κατέφυγαν στην Κέρκυρα για να γλυτώσουν από τον Αλή-Πασά και τα αντίποινα των Τούρκων, στους πρώτους Σέρβους πρόσφυγες με το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρασία, τον Πόντο και τέλος οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Το έργο βασίστηκε στο εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι, «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο» εκδ. Ποταμός.

Το έργο «Γεύσεις κ’ Κατακτήσεις» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία Interreg VA 2014-2020».

Στόχος του έργου ήταν η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με καινοτόμες πρακτικές οι οποίες να εμπλέκουν την κοινωνική και πολιτισμική βιωσιμότητα, όσο και την επιχειρηματική.

Το έργο παρουσιάστηκε σε δύο εκδοχές:

Ως 45λεπτο θεατρικό ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία (το κτήμα ‘ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ’, βιοτεχνίες κουμ-κουάτ, αναδεικνύοντας προϊόντα ΠΟΠ όπως το νούμπουλο, καινοτόμες βιομηχανίες όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΚΑΣΤΡΟΣ, κ.ά) αλλά και σε ιστορικά σημεία όπως το πανέμορφο, πετρόχτιστο, αρχοντικό του 1500, της οικογενείας Λάσκαρι , στο οποίο έζησε και η συγγραφέας Νινέττα Λάσκαρι, του βιβλίου ‘ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ’, που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το έργο.

Στις 30 , 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου 2020, παρουσιάστηκε ως θεατρικό έργο, στο Θέατρο ‘Ρένα Βλαχοπούλου’ στο Μον Ρεπό, και ταυτόχρονα στο γύρω υπαίθριο χώρο, πραγματοποιήθηκε έκθεση των τοπικών προϊόντων.