ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κρητικός

Κέρκυρα, 22/11/20106

Δελτίο Τύπου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας παρουσιάζει τη Κυριακή 27 και Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, στις 20:30, τη βραβευμένη παράσταση

«Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
(Ύμνος εις τον Έρωτα)

Το αριστουργηματικό ποίημα «Ο Κρητικός» του εθνικού ποιητή της Ελλάδας και της Κύπρου, Διονύσιου Σολωμού ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν.
Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια, ανέβηκε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Λόφο του Στράνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, τη Ζάκυνθο, όπου εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Αισχυλείων.
Φέτος, τον Οκτώβριο αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ μνήμης και τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας με στόχο να δημιουργηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας πλατεία και άγαλμα προς τιμήν του εθνικού ποιητή της χώρας.

Η παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» και οι δημιουργοί της, Μάριος Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν βραβεύτηκαν από την Unesco για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός συνόρων.
Είναι η πρώτη φορά στα 218 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή που ανεβαίνει η ποίησή του στο θέατρο και οι κριτικές είναι διθυραμβικές, ενώ το 2017 με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατό του, η παράσταση θα ανέβει στο Παρίσι, την Κύπρο και τη Μόσχα. Στη Ρωσία δε, θα παρουσιαστεί σε μετάφραση του ποιητή Αρσένιου Ταρκόφσκι, πατέρα του κορυφαίου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, ο οποίος έχει μεταφράσει το έργο του Διονύσιου Σολωμού.

Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση φόρο τιμής στο Διονύσιο Σολωμό συνδυάζοντας επί σκηνής θέατρο, ποίηση, φιλοσοφία, χορό, τραγούδι και εικαστικές παρεμβάσεις. Το ποίημα «Ο Κρητικός» συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Ερωτόκριτος, η Ερωφίλη, η Οδύσσεια, ο Φάουστ, ο Ματωμένος Γάμος.

Μέσα από τον «Κρητικό», ο σκηνοθέτης επιθυμεί να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας. Η παράσταση αποτελεί ένα μεταφυσικό ύμνο στον έρωτα διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική του Δ. Σολωμού να μεταβαίνει στα χρονικά επίπεδα, ρεαλιστικά και μη.

Υπόθεση: Μετά την Κρητική Επανάσταση, όσοι επιβίωσαν, επιβιβάστηκαν σε πλοία για να σωθούν. Τα πλοία όμως πυρπολήθηκαν και οι περισσότεροι χάθηκαν στη θάλασσα. Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.

Σκηνοθεσία/ Μουσική σύνθεση & Μουσική διασκευή: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Κυριακή 27 και Δευτέρα 28 Νοεμβρίου
Ώρα Έναρξης: 20:30
Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
Προπώληση εισιτηρίων – πληροφορίες:
TicketBox, Ευγενίου Βουλγάρεως & Μοντσενίγου 1, τηλ. 26610 27400,
Ηλεκτρονική προπώληση: www.ticketbox.gr

Τιμή εισιτηρίου:
Προπώληση 10€,
Μειωμένο: Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ 5€.
Ειδική τιμή για μαθητές γυμνασίων – λυκείων 5€
Ταμείο: 12,00 ευρώ.

 

kritikos4 kritikos3 kritikos2 kritikos1