ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δελτίο Τύπου για Σεμινάριο Σκηνοθεσίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας διοργανώνει στις   23- 24 Φεβρουαρίου 10.00’ – 14.00’

στο Studio του Δημοτικού Θεάτρου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ  κα ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ

«ΙΔΡΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ»

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο των μαθημάτων

Όταν βλέπουμε μία θεατρική παράσταση συνήθως πρώτα μας κάνει εντύπωση και συζητάμε για το έργο – την υπόθεση του ή το νόημα του, όπως συνηθίζουμε να λέμε-, και περαιτέρω για  τις  ερμηνείες των ηθοποιών, το σκηνικό, τα κοστούμια, ακόμα και για τους  φωτισμούς ή τη μουσική…..

Όταν τελειώσουμε συνήθως με όλα αυτά, καταλαβαίνουμε ότι δεν συνυπήρξανε τυχαία στη σκηνή, κι ότι κάποιο χέρι ή μάλλον μυαλό, τα έβαλε μαζί να συνομιλήσουν και να μας αφηγηθούν τα μυστικά τους…

Τότε μιλάμε για τον σκηνοθέτη… Τι είναι όμως σκηνοθέτης;  Αυτός που διδάσκει τους ηθοποιούς;  Αυτός που λέει σε όλους τι να κάνουν;  Αυτός που ‘ερμηνεύει’ το έργο σύμφωνα με τις δικές του ανησυχίες;  Χρειάζεται ο σκηνοθέτης σε μία παράσταση και γιατί; Υπήρχε πάντα σκηνοθέτης στα έργα; Και τι πρέπει κανείς να γνωρίζει για να γίνει σκηνοθέτης;

Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε όσους θέλουν να έχουν μία πρώτη επαφή με το πώς οργανώνεται  μία σκηνική πράξη . Δεν είναι απαραίτητες προηγούμενες γνώσεις θεάτρου ή υποκριτικής, αλλά διάθεση και φαντασία για να ΄ιδρυθεί ’ ένας κόσμος στη σκηνή που θα γοητεύσει, θα προβληματίσει και εν τέλει θα συν-κινήσει  το θεατή.

Αναλυτικά:

  • θα δοθούν εργαλεία για τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και τη  ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ που ακολουθούμε όταν θέλουμε να σκηνοθετήσουμε στις παραστατικές τέχνες.
  • θα περάσουμε από ένα σύντομο ιστορικό της εμφάνισης της σκηνοθεσίας και των εμβληματικών σκηνοθετών του 20ου αιώνα, στα εργαλεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας για να σκηνοθετήσουμε, από το πώς επιλέγουμε συνεργάτες, έως το πώς κάνουμε πρόβα, και πως στήνουμε μια σκηνή.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Βαρβάρα Δούκα