Το ΔΗΠΕΘΕ, πραγματοποιεί θεματικά εργαστήρια που βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία, και τη βελτίωση των δεξιοτήτων δασκάλων και μαθητών, καθώς και εμψυχωτών ομάδων.
Βιωματικά σεμινάρια σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), στο πλαίσιο του προγράμματός τους “Κι αν ήσουν εσύ; “– ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Το πρόγραμμα “Κι αν ήσουν εσύ; “ είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Σειρά βιωματικών εργαστηρίων για εφήβους και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης
ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ
«Εγώ μέσα στον κόσμο που ζω»
Στον αιώνα της λογικής και των άπειρων δυνατοτήτων που σήμερα ζούμε εμφανίζεται μια δυστοπία: αυτά που ξέρουμε δεν αρκούν, οι πόλεις που ζούμε δεν είναι δίκαιες, ο κόσμος γύρω μας μοιάζει ακατανόητος, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, και έτσι δημιουργούνται διλήμματα διαρκείας: ποιος είμαι, τι μου ταιριάζει να είμαι, τι συνέπειες έχουν οι αποφάσεις μου, τι τίμημα έχει η μελλοντική μου επιτυχία. Αξίζει να δράσω ή να μείνω απαθής;
«Ο εαυτός μου ως ντοκουμέντο»
Με αφορμή μία διαφορετική προσέγγιση των θεατρικών έργων ‘Ελένη’ και ‘Αντιγόνη’, ως μέρος διδακτέας ύλης, ανιχνεύουμε τη δυνατότητα μεταμόρφωσης της ίδιας της Θεατρικής Πράξης ως εργαλείο αυτογνωσίας, ταυτότητας και επικοινωνίας μέσα στην Εκπαίδευση.
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι Δραματουργός, Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος και Θεατροπαιδαγωγός. Ως δραματουργός έχει συνεργαστεί με πλήθος ομάδων σε πάνω από 30 παραγωγές με έμφαση στη δραματουργία του χορού και την δραματουργία- διασκευή κλασικών θεατρικών κειμένων για τη σκηνή. Ως σκηνοθέτης έχει δώσει έμφαση σε παραστάσεις που αφορούν κυρίως το νεανικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Vivid film/μετά τον αφρό, Ρισπέκτ, Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ, Αντιγόνη κ.ά. Έχει συμμετάσχει, σκηνοθετήσει και διοργανώσει διάφορες site specific παραστάσεις και θεατρικά φεστιβάλ για νέους δημιουργούς και συγγραφείς καθώς και σχολικά φεστιβάλ Θεάτρου. Έχει διδάξει το μάθημα της Παιδαγωγικής του Θεάτρου στο Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πάτρας για 4 χρόνια και Δραματουργία Κουκλοθεάτρου στο Πανεπιστήμιο Βόλου και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Αθήνας. Διδάσκει σε δραματικές σχολές και εργαστήρια ενηλίκων και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο την Εκπαίδευση, του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της κακοποίησης των γυναικών, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του πρόσφυγες, το Σύλλογο καρκινοπαθών γυναικών «Άλμα Ζωής» κ.ά. Συγγραφέας δύο εκπαιδευτικών βιβλίων για το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο («Θέατρο- Θεατρική Αγωγή», εκδ. Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων- ΥΠΠΕΠΘ, 2007 «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης, Η Διδασκαλία της ιστορίας μέσα από το Θέατρο», εκδ. Κέδρος 2011). Ως θεατρολόγος έχει εργαστεί για 7 χρόνια (1998-2004) ως υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θέατρου. Ως ερευνήτρια του αρχείου έχει εκδώσει την πλήρη (ως το 2004) παραστασιογραφία του Εθνικού και Βασιλικού Θεάτρου στο βιβλίο «100 χρόνια Εθνικό Θέατρο», εκδ. Ιδρύματος ΛΑΤΣΗ. Την περίοδο 2016- 2019, ήταν υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών, και του Λυκείου Επιδαύρου, ένα διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο.
Κέρκυρα: αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν
Επιμορφωτικό Σεμινάριο με την ομάδα ‘Mindthefact’,
Οι καλλιτέχνες της ομάδας ‘Mindthefact’, (Ιωάννα Βαλσαμίδου – Γιολάντα Μαρκοπούλου), υλοποιούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ενοποιεί την καλλιτεχνική δημιουργία με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν οι κάτοικοι και οι τοπικές κοινωνίες και να δοθεί το έναυσμα για ένταξη ευάλωτων ομάδων και κοινωνική αλλαγή.
Το εργαστήριο αφορά εμψυχωτές ομάδων και επικεφαλής μονάδων που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή).
Οι εκπαιδευόμενοι ασκούνται στη μεθοδολογία και την τεχνογνωσία της ομάδας, διερευνούν νέες ιδέες αλλά και τρόπους υλοποίησής τους , με στόχο να αποκτήσουν εργαλεία προσέγγισης ευαίσθητων ή ευάλωτων ομάδων και τρόπους μακροχρόνιας δέσμευσης σε καλλιτεχνική εργαστηριακή δουλειά.
Λίγα Λόγια για την ομάδα mind the fact
Το mind the fact ξεκίνησε τη δράση του στην Αθήνα το 2015. Μέσα από ένα σύστημα προσεκτικά δομημένων καλλιτεχνικών εργαστηρίων που λειτουργούν σε συστηματική μακροχρόνια βάση, το mind the fact παρουσιάζει «αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν»: θέατρο, φωτογραφία, ντοκιμαντέρ, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις (installations), site specific performances. Τον Μάιο του 2017 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο mindthefact festival, με τη συμμετοχή εγχώριων καλλιτεχνικών εργαστηρίων, αλλά και διεθνών φιλοξενούμενων καλλιτεχνών, και με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών.
Στα 15 χρόνια λειτουργίας της, η ομάδα mind the fact έχει εμπλέξει με δημιουργική συμμετοχή, ευάλωτες ή κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες: πρόσφυγες, μετανάστες, πρώην εξαρτημένους, άστεγους, εφήβους διαμένοντες σε άσυλο, εγκαταλελειμμένα παιδιά κάτω των 12 ετών, γυναίκες θύματα trafficking. Για τη δράση και τη συνεχόμενη παρουσία της, έχει υποστηριχθεί και χρηματοδοτηθεί από αναγνωρισμένους φορείς: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Δήμο Αθηναίων, Θέατρο Τέχνης, Εθνική Τράπεζα, Παιδικά Χωριά SOS, Ένωση Μαζί για το Παιδί, Solidarity Now, ΚΕΘΕΑ, Περιοδικό Δρόμου Σχεδία, Υπηρεσία Επιμελητείας Ανηλίκων, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina κά.
Βιογραφικά των επικεφαλής:
H Ιωάννα Βαλσαμίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέατρο στην Δραματική Σχολή Αθηνών, και απέκτησε Master of Arts στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική διατριβή (PdD.) βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina της Γερμανίας, στο πλαίσιο της οποίας ερευνά τη βιογραφική μέθοδο στο θέατρο. Από το 2011 εργάζεται ως δημιουργός, δραματουργός και συγγραφέας στο πεδίο του θεάτρου – ντοκιμαντέρ. Συνεργάστηκε με την γερμανική κολλεκτίβα Rimini Protokoll στη συγγραφή, δραματουργία, έρευνα, ως βοηθός σκηνοθέτη και περφόρμερ. Συνεργάστηκε επίσης με την Lola Arias, τον Πρόδρομο Τσινικόρη και τον Ανέστη Αζά. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, έχει ιδρύσει τον Χώρο Δράσης, στα πλαίσια της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, μέσα στον οποίον υλοποιήθηκαν θεατρικά εργαστήρια με την συμμετοχή ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Έχει εκπαιδευτεί στο ψυχόδραμα και τη συστημική αναπαράσταση.
Η Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι απόφοιτη του τμήματος Film Production του Boston University College of Communication. Είναι σκηνοθέτις και παραγωγός κινηματογραφικών και θεατρικών έργων. Από το 2007 διευθύνει την ανεξάρτητη εταιρεία θεατρικών, κινηματογραφικών και multimedia παραγωγών POLYPLANITY Productions. Ηταν η παραγωγός της ΙΛΙΑΔΑΣ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού η οποία περιόδευσε διεθνώς. Επί σειρά ετών, διατήρησε τον καλλιτεχνικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο στο Μεταξουργείο, ως ένα σύγχρονο hub καλλιτεχνών και ιδεών, σε μια ιδιαίτερη συνοικία των Αθηνών. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους. Παράλληλα, από το 2008 σκηνοθετεί και συντονίζει το θεατρικό εργαστήρι προσφύγων και μεταναστών Station Αthens. Η παράσταση Είμαστε οι Πέρσες! (2015-17) παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο International Theatre of Finland και στο φεστιβάλ mind the fact, ενώ η περιπατητική site-specific performance Ε_ΦΥΓΑ (2014, 2018) εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ελευσίνας-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, με την οποία διατηρεί σταθερή καλλιτεχνική συνεργασία. Ακόμη έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Ο Παίκτης, Εγώ (Re-load festival, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2016) και Ρουλέτενμπουργκ, με την ομάδα The Gamblers, αποτελούμενη από άτομα που έπαιζαν στο παρελθόν παθολογικό τζόγο.
«Δυναμική της Εικόνας»
Εργαστηριακός κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία με τον Πολυχώρο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, από τον Κυριάκο Κωλέση, κοινωνιολόγο, με ερευνητικό αντικείμενο τη Συμβολική της Εικόνας, που απευθύνεται σε όσους τους ενδιαφέρουν οι εφαρμοσμένες τέχνες, αλλά και ευρύτερο κοινό που με διαδραστικό τρόπο, γύρω από παραδείγματα και αναγωγές, θα μπορέσει να τεκμηριώσει, μια σαφέστερη αντίληψη των τρόπων με τους οποίους, η εικόνα αποτελεί μέρος των θεμελιωδών παραδοχών και βεβαιοτήτων για τον κόσμο γύρω μας.