ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΤΤ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, μέσω της πλατφόρμας Zoom στο πλαίσιο του έργου διασυνοριακής συνεργασίας με τίτλο «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» και ακρωνύμιο NeTT. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση» του διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας Interreg V- A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Κοινοπραξία Δημοτικών Θεάτρων Απουλίας (Puglia Public Theatre Consortium), ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης από την Ιταλία η Όπερα Petruzzelli και Θέατρα Ιδρύματος Μπάρι (Petruzzelli Opera House and Theatres of Bari Foundation) και η Περιφέρεια της Απουλίας-Τμήμα Οικονομίας και Πολιτισμού (Συνδεδεμένος Εταίρος). Έλληνες εταίροι του έργου είναι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Κύριος στόχος του έργου ήταν η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των Θεάτρων στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας σε Ελλάδα και Ιταλία. Το έργο αντιμετωπίζει τα Θέατρα ως το κέντρο ενός ιστού που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά, τις ζωντανές εκδηλώσεις, τον αειφόρο τουρισμό και τον τοπικό οικονομικό ιστό και ταυτόχρονα παίζει καθοριστικό ρόλο συντονίζοντας συμφέροντα και στόχους, όπως: η διασφάλιση της ποιότητας σε ζωντανές εμφανίσεις, η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, η βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής σε μια προοπτική Βιώσιμου Τουρισμού, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του έργου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας ανέλαβε:

Την οργάνωση 3 θεματικών εργαστηρίων με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων φορέων της τοπικής Δημιουργικής και Πολιτιστικής Βιομηχανίας και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων δικτύωσής τους με φορείς της τοπικής οικονομίας (τοπικούς παραγωγούς, επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού κλπ.) Τον Απρίλιο του 2019 διοργανώθηκαν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας τα 2 πρώτα εργαστήρια με θέμα «Μεθοδολογίες Χρηματοδότησης και Μεθοδολογίες Κοινής Προώθησης» στα οποία συμμετείχαν πολιτιστικού σύλλογοι της Κέρκυρας και άλλοι φορείς της τοπικής πολιτιστικής βιομηχανίας. Τον Νοέμβριο του 2019 διοργανώθηκε το 3ο εργαστήριο με θέμα «Ημέρες Δικτύωσης» στο οποίο συμμετείχαν φορείς της τοπικής Δημιουργικής και Πολιτιστικής Βιομηχανίας αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται έμμεσα ή άμεσα με τη δημιουργία και τον πολιτισμό. Στόχος ήταν η συζήτηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών.

Συνέχεια των εργαστηρίων αποτέλεσε η οργάνωση μιας συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης, τον Νοέμβριο του 2020 στην οποία συμμετείχαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων με σκοπό την εμπέδωση της έννοιας των συνεργατικών σχηματισμών και την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής που θα συμβάλλει στην προώθηση νέων πολιτιστικών αγαθών (φεστιβάλ, πολιτιστικών εκδηλώσεων με συμμετοχή των φορέων της τοπικής οικονομίας).

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας έχοντας ολοκληρώσει τον διάλογο με τους φορείς της τοπικής Δημιουργικής και Πολιτιστικής Βιομηχανίας οργάνωσε την παραγωγή 2 θεατρικών έργων. Το πρώτο η «Ηλιάδα» παρουσιάστηκε στο κοινό τον Ιανουάριο του 2020 μέσα από 6 παραστάσεις. Το έργο παντρεύει με τον απλούστερο τρόπο την αφήγηση της Ιλιάδας από τον ραψωδό -μια μεταφορική παρουσία του ίδιου του Ομήρου- με το σήμερα , για να καταλήξει σε μία ατέλειωτη, εντυπωσιακή ονοματολογία όλων των πολέμων που έζησε ποτέ η ανθρωπότητα, αποδεικνύοντας με τον απλούστερο τρόπο τη διαχρονικότητα του πολέμου και του πόνου που προξενεί, αλλά μέσα από το μεγαλείο της αρχετυπικής αφήγησης του Ομήρου. Τον συγκλονιστικό μονόλογο, συνόδευε ένας μουσικός-ορχήστρα εν είδει «Μούσας» μεταμορφώνοντας με τη ζωντανή μουσική την αφήγηση σε ένα ζωντανό ποίημα. ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ, ΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Το καλοκαίρι του 2020 έχοντας διασφαλίσει μέσω ανοιχτής πρόσκλησης προς τους τοπικούς παραγωγούς τη συνεργασίας και τη συμμετοχή τους για την οργάνωση του 2ου θεατρικού έργου, παρουσιάστηκε στο κοινό της Κέρκυρας το έργο «Γεύσεις και Κατακτήσεις». Πρόκειται για μία πρωτότυπη , μοναδική θεατρική παράσταση, βασισμένη στην ιστορία της κουζίνας της Κέρκυρας, όπως αυτή εξελίχθηκε μέσα από τους κατακτητές – προστάτες του νησιού, Βενετούς, Φράγκους, Γάλλους του Ναπολέοντα, Άγγλους, που κατά τη μακρά παραμονή τους στο νησί των Φαιάκων εξουσίασαν ένα ψηφιδωτό λαών της Κέρκυρας, Έλληνες, Ιταλούς, Μαλτέζους, Εβραίους, Σουλιώτες, Παργινούς, Σέρβους πρόσφυγες, Πόντιους και Μικρασιάτες, Πελοποννήσιους και λοιπούς Ελλαδίτες, μετά την Επανάσταση και την Ένωση με την Ελλάδα. «Για το έργο πηγή έμπνευσης ήταν το εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι, “Κέρκυρα, μια ματιά μέσα στο χρόνο”. Το θεατρικό έργο «ξεδιπλώνεται» μέσα από μία εκπομπή μαγειρικής όπου σεφ πηγαίνουν σε διάφορα μέρη, συναντούν πολλούς ανθρώπους και μαθαίνουν παραδοσιακές συνταγές. Έτσι φτάνουν και στην Κέρκυρα, γνωρίζουν τα προϊόντα του νησιού και μοναδικές συνταγές που «κουβαλούν» τη δική τους ιστορία.

Το έργο παρουσιάστηκε σε δύο εκδοχές, ως θεατρική παράσταση στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στον Μον Ρεπό και ως 45λεπτο θεατρικό ντοκιμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία. Το θεατρικό ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο πλαίσιο του Διήμερου Διαδικτυακό Φεστιβάλ, που διοργάνωσαν στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2020 όλοι οι εταίροι του έργου με σκοπό την προβολή των παραγωγών του έργου στο Ελληνικό και Ιταλικό κοινό. Το θεατρικό ντοκιμαντέρ για τις ανάγκες του Διαδικτυακού Φεστιβάλ υποτιτλίστηκε στα Αγγλικά, και Ιταλικά. Το υλικό του Διαδικτυακού Φεστιβάλ παραμένει διαθέσιμο στη σελίδα του έργου “Interreg NeTT” στο Facebook.

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και η τελική εκδήλωση του έργου στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εταίροι. Από τους εκπροσώπους όλων των εταίρων εκφράστηκε η επιθυμία και η δέσμευση να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο μελλοντικών προγραμμάτων διασυνοριακής και όχι μόνο συνεργασίας ώστε να ενδυναμώσουν και να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα του έργου NeTT.

Μέσα από το έργο ΝΕΤΤ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας κατάφερε να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τη συνεργασία του με φορείς την τοπικής οικονομίας στην οργάνωση θεατρικών παραγωγών και πρωτότυπων πολιτιστικών εκδηλώσεων για το νησί της Κέρκυρας, ως μέσο για την ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας και του πολιτιστικού τουρισμού. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας οι εταίροι του έργου κατάφεραν μέσα από τη συνεργασία τους να βρουν νέους τρόπους προβολής και προώθησης των έργων τους, αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία και να παραμείνουν δημιουργικοί. Η υλοποίηση του έργου αποτέλεσε ένα παράδειγμα των εναλλακτικών τρόπων και μέσων για την παρουσίαση θεατρικών έργων εν μέσω πανδημίας, για την αξιοποίηση των οποίων όμως απαιτείται ένα ενισχυμένο δίκτυο συνεργασίας και ένα επαρκές χρηματοδοτικό πλαίσιο, που στην προκειμένη περίπτωση προσφέρθηκε από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου, όλη την Ομάδα Έργου, τους εξωτερικούς συνεργάτες του, τους εταίρους του έργου και τους εκπροσώπους της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος που το στήριξαν κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων χρόνων για την υλοποίηση του έργου “NeTT”.