ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δελτίο Τύπου. Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ παρουσιάζει

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ παρουσιάζει

«ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ»

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

6, 7 και 8 Νοεμβρίου στις 20:30

&

ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος

Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία

6 & 7 Νοεμβρίου

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, μια κοιτίδα πολιτισμού στο Ιόνιο

H Πόλη της Κέρκυρας, αποτελεί από μόνη της ένα ζωντανό μνημείο, αλλά και έναν τόπο μοναδικό, με ξεχωριστή ιστορία και παράδοση. Το στοίχημα όταν αναλαμβάνει κανείς μία τέτοια θέση σε αυτό το νησί, με την πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα, την προϊστορία στη μουσική, τις 100 και πλέον Χορωδίες και τις ιστορικές Φιλαρμονικές, και το πραγματικά πολύ και φιλότεχνο κοινό, είναι να σκεφτεί πως θα χαράξει έναν δρόμο, συνδυάζοντας τα στοιχεία της παράδοσης αλλά ταυτόχρονα προσπαθώντας να ενσωματώσει τη σύγχρονη δημιουργία και τις ανησυχίες μιας ζωντανής και γεμάτης επισκέπτες πρωτεύουσα.

Προϋπόθεση για το ρεπερτόριο και τις δράσεις που παρουσιάσαμε από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα είναι η πρωτοτυπία και η αυθεντικότητα. Προτάξαμε έργα άπαιχτα και λειτουργήσαμε πολύ με τις αναθέσεις που αναδείκνυαν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και χαρακτήρα του τόπου όπως το έργο για παιδιά ‘ΣΤΑΧΤΑΡΕΣ’ – θεατρική διασκευή της Ιφιγένειας Ντούμη , την ιστορία την εμπνεύστηκε από τα πουλιά- ηχοτοπίο της Κέρκυρας, η Ιωάννα Ετμεκτσίογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας της Μουσικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Αυλωνίτη, ή το ιδιαίτερο ιδίωμα του νησιού, όπως το έργο ‘Η Μνήμη είναι η Υπηρέτρια’ σε κείμενα της Αννυς Νούνεσση και σκηνοθεσία Νέστορα Κοψιδά.

Tα ίδια χνάρια ακολουθεί το τελευταίο μας έργο ‘Γεύσεις και Κατακτήσεις’, στο οποίο περνάει όλη η ιστορία της Κέρκυρας μέσα από τις ιδιαίτερες συνταγές και τα ιδιώματα της γλώσσας.

Πρωτότυπα έργα επίσης ήταν ο ‘ΣΟΛΩΜΟΣ’ σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιάννη Σοφολόγη και της Ελένης Ζαραφίδου, το έργο ‘Θυμάμαι τη Μαρία’ για τη μεγάλη μας ντίβα, βασισμένο στο διήγημα του Μένη Κουμανταρέα, αλλά και παραστάσεις χορευτικές όπως το έργο ‘ΣΧΗΜΑΤΑ’ της Ελενας Παργινού, που μεταμόρφωσε όλο τα Παλαιό φρούριο της Κέρκυρας σε μία πρωτότυπη visual and dance εγκατάσταση.

Επίσης το Caesium -133’- ‘Ένα δοκίμιο για το χρόνο’ από τους DocsTheater, σε σκηνοθεσία Ευγενίας Ζάγουρα, μία πειραματική παράσταση που ταξίδεψε ως το Παρίσι στο Φεστιβάλ Barthelot.

Ακόμα το πολυβραβευμένο έργο ‘ΜΙΑ ΙΛΙΑΔΑ’ της Λίζα Πήτερσεν, έκανε πέρσι την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στην Κέρκυρα, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας του Νίκου Αρβανίτη και ζωντανά κρουστά επί σκηνής από τον Νίκο Μεταλληνό, σε πρωτότυπη σύνθεση του διεθνούς φήμης μουσικού μας, Γιώργου Βασσιλαντωνάκη.

Πρόσφατα ξεκίνησαν από εδώ, ‘ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ’ του Ντέιβιντ Γκρεγκ, συμπαραγωγή με εφτά υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ και την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, αλλά και πρωτότυπες ιδέες όπως η περιπατητική παράσταση ‘Καθ’ οδών΄σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη.

Παράλληλα ένα από τα σημαντικότερα έργα που το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ έκανε σε αυτήν την τριετία, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Διασυνοριακού Προγράμματος RHYTHM, είναι το Πολιτιστικό Κέντρο ‘ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΠΑ’ που χτίσαμε στη Λιβαδειά του Δήμου Φοινικαίων της Αλβανίας, πατρίδα της γνωστής συγγραφέως, Κατίνας Παππά, που έδωσε και το όνομα της στο όμορφο πετρόχτιστο αυτό κόσμημα των ελληνόφωνων χωριών, και της αδελφής της, διάσημης ζωγράφου Αγλαΐας Παππά με σκοπό αυτό το πολιτιστικό κέντρο, να γίνει μία γέφυρα πολιτισμού και να συνδέσει τα ελληνόφωνα χωριά της Αλβανίας με την Κέρκυρα.

Με την φιλοσοφία της εκμετάλλευσης του φυσικού τοπίου και των ιστορικών τοπόσημων, και ταυτόχρονα την εμπλοκή του κοινού και της σύγχρονης ζωής σε ένα ζωντανό διάλογο, στήθηκε το 2019 το Φεστιβάλ ‘ΠΟΛΗ- ΣΚΗΝΗ’ με site specifique δρώμενα σε όλη την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.

Στο μοντέλο αυτό το ΔΗΠΕΘΕ, θα συνεχίσει προσπαθώντας να ενσωματώσει το ιδιαίτερο έτος 2021, και να χρησιμοποιήσει δημιουργικά τις νέες τεχνολογίες για να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες συνθήκες της Πανδημίας.

Κάτω από τον τίτλο ‘ΕΠΤΑΝΗΣΑ- ΕΛΛΑΔΑ 2021 /ΕΠΙΘΥΜΙΑ΄, διαλέγοντας εμβληματικές έννοιες και φυσιογνωμίες που έδρασαν στα Επτάνησα και με τον τρόπο τους συνέβαλαν στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στο σχηματισμό των ιδεωδών του ελληνικού κράτους.

Το ΔΗΠΕΘΕ θα εμπλέξει γνωστούς Κερκυραίους και ευρύτερα Επτανήσιους δημιουργούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ποιητές, εικαστικούς, σε ένα γόνιμο διάλογο με την ελληνική ταυτότητα ως ΕΠΙΘΥΜΙΑ.

Βαρβάρα Δούκα

Καλλιτεχνική διευθύντρια

«ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ»

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

6, 7 και 8 Νοεμβρίου στις 20:30

Το έργο που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Θέατρο ‘Ρένα Βλαχοπούλου’ στο Μον Ρεπό, βασίστηκε στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραδοσιακές Κορφιάτικες συνταγές , που αντανακλούν την πολύπλοκη Ιστορία των Κατακτήσεων της Κέρκυρας.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Πατρίδα , είναι η παιδική ηλικία – γι αυτό οι γεύσεις της δε ξεχνιούνται ποτέ…»

Όταν το ευρωπαϊκό διασυνοριακό έργο, ΝΕΤΤ, υπέδειξε τη σύνδεση ιστορίας, γευσιγνωσίας, καινοτόμων πρακτικών στον πολιτισμό και τον τουρισμό , αλλά και την ανάδειξη πρωτότυπων έργων που να εμπνέονται από την παράδοση και την καθημερινότητα των τόπων εδαφικής συνεργασίας, αμέσως ο κοινός ‘τόπος’ Κέρκυρας και Ιταλίας, αναδύθηκε, όχι μόνο από την κοινή μεσογειακή κληρονομιά, του λαδιού, του κρασιού και της προφορικής παράδοσης, αλλά και από την απόλυτη σύνδεση που διαπλέκεται στις διατροφικές αλλά και καθημερινές συνήθειες.

Γι αυτόν το λόγο, επιλέξαμε το ύφος του έργου να πάρει τη χροιά μιας εκπομπής ταξιδιωτικής μαγειρικής, που πραγματικά μας δίνει την ευλυγισία να αναφέρουμε εκτός από τα μαγειρικά, και τα τουριστικά στοιχεία, και την αλήθεια των ιστορικών στοιχείων, αλλά και της γλώσσας, των συνηθειών, της κουλτούρας που συμπυκνώνεται σε ένα πιάτο και μία συνταγή.

Η νεώτερη γενιά, που αντιπροσωπεύεται από τη νεαρή σεφ, και τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, και η Τζία (Θεία), ένας χείμαρρος ζωντανής ιστορίας και γλωσσικών ιδιωματισμών, που τείνουν να ξεχαστούν, αλλά συνεχίζουν να γοητεύουν με την τραγουδιστή τους γλώσσα και τις περίτεχνες ορολογίες ,τόσο τον ουρανίσκο μας, όσο και το αυτί μας, βάζουν τη σφραγίδα τους, ώστε να συνδράμουν σε μια νεώτερη έκδοση της παράδοσης, που απαιτεί αρμονία με το παρελθόν, αφομοίωση των νέων δεδομένων και γλυκύτητα μέσω της συνύπαρξης και της κατανόησης. Ακριβώς όπως συνυπήρξαν οι λαοί σε αυτούς τους τόπους, επιβίωσαν σε κάθε αναποδιά, σε κάθε δυσκολία, σε κάθε ‘εισβολή’.

Ας μάθουμε από το παρελθόν, για να ανταπεξέλθουμε στο μέλλον.

ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ

Βενετοί, Φράγκοι, Γάλλοι του Ναπολέοντα, Άγγλοι, ως κατακτητές ή ‘προστάτες’ κλήθηκαν να εξουσιάσουν ένα ψηφιδωτό λαών, Ελληνες, Ιταλούς, Μαλτέζους, Εβραίους, Σουλιώτες, Παργινούς, που αργότερα συμπληρώθηκαν από Σέρβους πρόσφυγες, Πόντιους και Μικρασιάτες, Πελοποννήσιους και λοιπούς Ελλαδίτες μετά την Επανάσταση και την Ένωση με τη μητέρα-πατρίδα. Τα νεώτερα χρόνια προστέθηκαν οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, αλλά και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Μεσόγειο , που ‘κατακτήθηκαν’ με τη σειρά τους από τη μοναδική, κατά κοινή ομολογία Κέρκυρα, την ‘Πολιτεία των Κορφών’.

Το έργο «Γεύσεις κ’ Κατακτήσεις» πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία Interreg V – A 2014-2020»

Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με καινοτόμες πρακτικές οι οποίες να εμπλέκουν την κοινωνική και πολιτισμική βιωσιμότητα , όσο και την επιχειρηματική.

Για αυτό το λόγο, τις παραστάσεις στον υπαίθριο χώρο, συνόδευσε έκθεση τοπικών προϊόντων και παραγωγών.

Εταίροι στο έργο, είναι το Teatro Pubblico Pugliese,η όπερα Petruzzeli, η Ενωση Θεάτρων της περιφέρειας της Πούλια, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Εκτός από τη θεατρική τους εκδοχή, οι ‘ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ’ γυρίστηκαν εξ’ ολοκλήρου ως πρωτότυπο θεατρικό ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία – το κτήμα ‘ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ’, το Παλαιό και Νέο Φρούριο, Ιστορικά κτίρια και σημεία της Κέρκυρας όπως το πανέμορφο, πετρόχτιστο, αρχοντικό του 1500, της οικογενείας Λάσκαρι, στο οποίο έζησε και η συγγραφέας του βιβλίου ‘ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ’, Νινέττα Λάσκαρι, που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το έργο.

Σε αυτή του τη ψηφιακή εκδοχή, και υποτιτλισμένο στα Αγγλικά, και Ιταλικά, μπορεί να παιχτεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, καθώς και να προβληθεί ως ΞΕΧΩΡΙΣΤΌ οπτικοακουστικό έργο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφή- Σκηνοθεσία : Βαρβάρα Δούκα

Σκηνικά : Άκης Χειρδάρης

Κοστούμια / Σκηνικά Αντικείμενα : Πηνελόπη Μαμάλου

Μουσική : Γιώργος Βλάχος

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

ΤΖΙΑ: Μαριέττα Σαββανή

ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αγγελική Μιχαλοπούλου

ΜΑΝΩΛΗΣ: Γιώργος Βλάχος

Φωτισμοί/ Κινηματογράφηση/Φωτογραφίες: Μιχάλης Καπετανίδης

Κινηματογραφικό Συνεργείο: Σπύρος Κούρκουλος, Νίκος Μουστάκας, Ζωή Παπαιωάννου, Σπύρος Πατέλης.

Γραφικά trailer: Μιχάλης Κωνσταντίνου

Μακιγιάζ – Κομμώσεις: Στέλλα Παπαβλασσοπούλου

Ηχογράφηση: Στούντιο ‘Λυχνία’ – Κλεομένης Ευαγγελόπουλος

Μουσικοί: Γιώργος Βλάχος, Μαριάννα Μπαρούτα, Ανθή Κυρτσόγλου

Βοηθός παραγωγής: Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

TRAILER: https://m.youtube.com/watch?v=rU5XmjfUEdo

Το έργο βασίστηκε στο εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι, «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο» εκδ. Ποταμός

Το απόσπασμα του «Γιατρού από τους Περουλάδες», είναι από το βιβλίο της Ελένης Αρμένη «Εμισκοβόλουνε….» Εκδόσεις Λοράνδου

Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το γευστικό ταξίδι, βρέθηκαν και οι αναζητήσεις «…της χαμένης κανκιόφολας» και το βιβλίο «Κερκυραϊκή Κουζίνα» της Βασιλικής Καρούνου, ψυχή της AcordoCorfuSpecialtyFoods, Artisan + Natural.

Ευχαριστούμε για τη συνολική στήριξη στην προσπάθεια μας:

Τον κ. Περικλή Λάσκαρι, και τη φιλόξενη ‘Οικία Λάσκαρι’

Την Εφορο Αρχαιοτήτων Κέρκυρας κα Διαμάντω Ρηγάκου

Τον ΣΥ.Π.Α.Π. Κέρκυρας και τον Πρόεδρό του Σπυρίδωνα Μωραΐτη

Για τις ανάγκες του έργου, προσέφεραν τα προϊόντα τους οι παρακάτω επιχειρήσεις:

«Κερκυραϊκή ΖυθοποιίαCORFUBEER», «Olive Fabrica – The Governor», «ΚΑΣΤΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ», «LazarisDistillery & ArtisanSweets», Κερκυραϊκό Εργαστήριο Ζυμαρικών «PASTACORFU», «Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων Α.Ε. / COMECO S.A.», Ζαχαροπλαστείο «ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ», «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», «Περιβόλια Κουμ-Κουάτ Άνω Γαρούνα Κέρκυρας Dennis & Corfiot», Παραδοσιακό παντοπωλείο «ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ», Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο «Μηνάς».

Διήμερο Διαδικτυακό Φεστιβάλ

στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος

Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία

6 & 7 Νοεμβρίου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, το Teatro Pubblico Pugliese, η όπερα Petruzzeli, η Ένωση Θεάτρων της περιφέρειας της Πούλια, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας σας προσκαλούν στο Διήμερο Διαδικτυακό Φεστιβάλ, που διοργανώνουν στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg GR-IT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» και ακρωνύμιο (ΝΕΤΤ) Ελλάδα – Ιταλία

  • Στις 7 Νοεμβρίου, ελάτε στο ΔΗΠΕΘΕ για να παρακολουθήσετε το ψηφιακό αυτό φεστιβάλ, στην κεντρική αίθουσα σε απευθείας μετάδοση.
  • Εναλλακτικά, συνδεθείτε στο Facebook και στο Youtube για να παρακολουθήσετε όλες τις δράσεις

https://www.facebook.com/dipethek

https://www.facebook.com/interreg.nett/

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

6.11.2020

10πμ Έναρξη του Φεστιβάλ, Παρουσίαση του NeTT project, χαιρετισμοί των εταίρων

10.15 Παρουσίαση της όπερας Petruzzelli στην Ιταλία και του έργου που δημιούργησε στο NeTT

10.30πμ Παρουσίαση του Θεάτρου Koreja της Ιταλίας και προβολή των έργων

11.30πμ Παρουσίαση του Θεάτρου Ruvo di Puglia και προβολή των έργων.

7.11.2020

5.30μμ: Βαρβάρα Δούκα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κέρκυρας : Παρουσίαση του NeTT project

5.35μμ: Επιμελητήριο Αχαϊας, Παρουσίαση των δράσεων του NeTT

5.45μμ: Βίντεο-παρουσίαση του έργου που δημιούργησε το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

7.15μμ : Παρουσίαση του έργου “Γεύσεις και Κατακτήσεις” του ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ως ταινία docu-drama

Περισσότερα για το NeTT :

Website: https://greece-italy.eu/tag/nett/

Το έργο NeTT στοχεύει στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των Θεάτρων στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας σε Ελλάδα και Ιταλία. Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Κοινοπραξία Δημοτικού Θεάτρου Απουλίας (Puglia Public Theatre Consortium), ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης από την Ιταλία η Όπερα Petruzzelli και Θέατρα Ιδρύματος Μπάρι (Petruzzelli Opera House and Theatres of Bari Foundation), αλλά και η Περιφέρεια της Απουλίας-Τμήμα Οικονομίας και Πολιτισμού (Συνδεδεμένος Εταίρος). Έλληνες εταίροι του έργου είναι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.