ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δελτίο Τύπου. «Γεύσεις και Κατακτήσεις» στο Δημοτικό Θέατρο.

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, παρουσιάζει το έργο ‘ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ’, στις 6, 7 και 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, στις 8.30’ μ.μ.

Το έργο που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Θέατρο ‘Ρένα Βλαχοπούλου’ στο Μον Ρεπό, βασίστηκε στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραδοσιακές Κορφιάτικες συνταγές , που αντανακλούν την πολύπλοκη Ιστορία των Κατακτήσεων της Κέρκυρας.

Βενετοί, Φράγκοι, Γάλλοι του Ναπολέοντα, Άγγλοι, ως κατακτητές ή ‘προστάτες’ κλήθηκαν να εξουσιάσουν ένα ψηφιδωτό λαών, Ελληνες, Ιταλούς, Μαλτέζους, Εβραίους, Σουλιώτες, Παργινούς, που αργότερα συμπληρώθηκαν από Σέρβους πρόσφυγες, Πόντιους και Μικρασιάτες, Πελοποννήσιους και λοιπούς Ελλαδίτες μετά την Επανάσταση και την Ενωση με τη μητέρα-πατρίδα. Τα νεώτερα χρόνια προστέθηκαν οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, αλλά και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Μεσόγειο , που ‘κατακτήθηκαν’ με τη σειρά τους από τη μοναδική, κατά κοινή ομολογία Κέρκυρα, την ‘Πολιτεία των Κορφών’.

Το έργο «Γεύσεις κ’ Κατακτήσεις» πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία Interreg V – A 2014-2020»

Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με καινοτόμες πρακτικές οι οποίες να εμπλέκουν την κοινωνική και πολιτισμική βιωσιμότητα , όσο και την επιχειρηματική.

Για αυτό το λόγο, τις παραστάσεις στον υπαίθριο χώρο, συνόδευσε έκθεση τοπικών προϊόντων και παραγωγών.

Εταίροι στο έργο, είναι το Teatro Pubblico Pugliese,η όπερα Petruzzeli, η Ενωση Θεάτρων της περιφέρειας της Πούλια, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Το έργο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Εκτός από τη θεατρική τους εκδοχή, οι ‘ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ’ γυρίστηκαν εξ’ ολοκλήρου ως πρωτότυπο θεατρικό ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία (το κτήμα ‘ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ’, το Παλαιό και Νέο Φρούριο, Ιστορικά κτίρια και σημεία της Κέρκυρας όπως το πανέμορφο, πετρόχτιστο, αρχοντικό του 1500, της οικογενείας Λάσκαρι , στο οποίο έζησε και η συγγραφέας Νινέττα Λάσκαρι, του βιβλίου ‘ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ’, που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το έργο).

Σε αυτή του τη ψηφιακή εκδοχή, και υποτιτλισμένο στα Αγγλικά, και Ιταλικά, μπορεί να παιχτεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, καθώς και να προβληθεί ως ΞΕΧΩΡΙΣΤΌ οπτικοακουστικό έργο.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Όταν το ευρωπαϊκό διασυνοριακό έργο, ΝΕΤΤ, υπέδειξε τη σύνδεση ιστορίας, γευσιγνωσίας, καινοτόμων πρακτικών στον πολιτισμό και τον τουρισμό , αλλά και την ανάδειξη πρωτότυπων έργων που να εμπνέονται από την παράδοση και την καθημερινότητα των τόπων εδαφικής συνεργασίας, αμέσως ο κοινός ‘τόπος’ Κέρκυρας και Ιταλίας, αναδύθηκε, όχι μόνο από την κοινή μεσογειακή κληρονομιά, του λαδιού, του κρασιού και της προφορικής παράδοσης, αλλά και από την απόλυτη σύνδεση που διαπλέκεται στις διατροφικές αλλά και καθημερινές συνήθειες.

Γι αυτόν το λόγο, επιλέξαμε το ύφος του έργου να πάρει τη χροιά μιας εκπομπής ταξιδιωτικής μαγειρικής, που πραγματικά μας δίνει την ευλυγισία να αναφέρουμε εκτός από τα μαγειρικά, και τα τουριστικά στοιχεία, και την αλήθεια των ιστορικών στοιχείων, αλλά και της γλώσσας, των συνηθειών, της κουλτούρας που συμπυκνώνεται σε ένα πιάτο και μία συνταγή.

Η νεώτερη γενιά, που αντιπροσωπεύεται από τη νεαρή σεφ, και τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, και η Τζία (Θεία), ένας χείμαρρος ζωντανής ιστορίας και γλωσσικών ιδιωματισμών, που τείνουν να ξεχαστούν, αλλά συνεχίζουν να γοητεύουν με την τραγουδιστή τους γλώσσα και τις περίτεχνες ορολογίες ,τόσο τον ουρανίσκο μας, όσο και το αυτί μας, βάζουν τη σφραγίδα τους, ώστε να συνδράμουν σε μια νεώτερη έκδοση της παράδοσης, που απαιτεί αρμονία με το παρελθόν, αφομοίωση των νέων δεδομένων και γλυκύτητα μέσω της συνύπαρξης και της κατανόησης. Ακριβώς όπως συνυπήρξαν οι λαοί σε αυτούς τους τόπους, επιβίωσαν σε κάθε αναποδιά, σε κάθε δυσκολία, σε κάθε ‘εισβολή’.

Ας μάθουμε από το παρελθόν, για να ανταπεξέλθουμε στο μέλλον.

————————————————————————————————————–

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφή- Σκηνοθεσία : Βαρβάρα Δούκα

Σκηνικά : Άκης Χειρδάρης

Κοστούμια / Σκηνικά Αντικείμενα : Πηνελόπη Μαμάλου

Μουσική : Γιώργος Βλάχος

Ηθοποιοί

ΤΖΙΑ: Μαριέττα Σαββανή

ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αγγελική Μιχαλοπούλου

ΜΑΝΩΛΗΣ: Γιώργος Βλάχος

Φωτισμοί/ Κινηματογράφηση: Μιχάλης Καπετανίδης

Κινηματογραφικό Συνεργείο: Σπύρος Κούρκουλος, Νίκος Μουστάκας, Ζωή Παπαιωάννου, Σπύρος Πατέλης.

ΜακιγιάζΚομμώσεις: Στέλλα Παπαβλασσοπούλου

Ηχογράφηση: Στούντιο ‘Λυχνία’ – Κλεομένης Ευαγγελόπουλος

Μουσικοί: Γιώργος Βλάχος, Μαριάννα Μπαρούτα, Ανθή Κυρτσόγλου

Βοηθός παραγωγής: Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

Eυχαριστούμε για τη βοήθεια τους, τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Γυφτάκη – Μπεκ και Σπύρο Αντωνιάδη.

Το έργο βασίστηκε στο εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι, «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο» εκδ. Ποταμός

Το απόσπασμα του «Γιατρού από τους Περουλάδες», είναι από το βιβλίο της Ελένης Αρμένη «Εμισκοβόλουνε….» Εκδόσεις Λοράνδου

Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το γευστικό ταξίδι, βρέθηκαν και οι αναζητήσεις «…της χαμένης κανκιόφολας» και το βιβλίο «Κερκυραϊκή Κουζίνα» της Βασιλικής Καρούνου, ψυχή της AcordoCorfuSpecialtyFoods, Artisan + Natural.

Ευχαριστούμε για τη συνολική στήριξη στην προσπάθεια μας:

Τον κ. Περικλή Λάσκαρι, και τη φιλόξενη ‘Οικία Λάσκαρι’

Την Εφορο Αρχαιοτήτων Κέρκυρας κα Διαμάντω Ρηγάκου

Τον ΣΥ.Π.Α.Π. Κέρκυρας και τον Πρόεδρό του Σπυρίδωνα Μωραΐτη

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων:

Τον «Αμπελώνα Κέρκυρας» και τη Βασιλική Καρούνου

Το εστιατόριο «Veranda» και το Γιάννη Γραμμένο

Το «Σπετσερικό» και το Δημήτρη Δελλή

Το ζαχαροπλαστείο «Παπαγιώργης» και το Γιώργο Δαφνή

Το «ΑubergineCafé» και την Κατερίνα Δελλή

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων προσέφεραν τα προϊόντα τους οι παρακάτω επιχειρήσεις:

«Κερκυραϊκή ΖυθοποιίαCORFUBEER», «Olive Fabrica – The Governor», «ΚΑΣΤΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ», «LazarisDistillery & ArtisanSweets», Κερκυραϊκό Εργαστήριο Ζυμαρικών «PASTACORFU», «Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων Α.Ε. / COMECO S.A.», Ζαχαροπλαστείο «ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ», «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», «Περιβόλια Κουμ-Κουάτ Άνω Γαρούνα Κέρκυρας Dennis & Corfiot», Παραδοσιακό παντοπωλείο «ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ», Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο «Μηνάς».

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας

Ενδύματα

«Indi Stores» και τον Νίκο Γαϊτανίδη

«OUTLET ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ» και τον Σπύρο Τριανταφύλλου

Αξεσουάρ μόδας

«Harem Accessories Corfu» και τον Τρύφωνα Κυριαζίδη

Κοσμήματα

«ROLANDOS Art» και τους Μαρί Ροδίτη, Ρολάνδο Ξανθόπουλο

Λευκά είδη

«KATSAROS HOME – Αφοί Σπ. Κατσαρού» και τους Σούλα Κατσαρού, Νικόλα Κατσαρό

Φυτά

«Φυτώριο Νικόλαος Δ. Μάμαλος» και τον Δημήτρη Μάμαλο

Αρτοπαρασκευάσματα

Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο «Μηνάς» και τον Κωνσταντίνο Μηνά

Catering

«ΝOSTOS food hall» και τον Θοδωρή Πανιπέρη

Ευχαριστούμε τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις:

Κερκυραϊκή Ζυθοποιία «CORFUBEER»

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ»

Olive Fabrica «THE GOVERNOR»

ΕπισκέψιμοΒιολογικόΑγρόκτημα «Estate ΕΛ + ΑΙΩΝ»

ΚΑΣΤΡΟΣΚερκυραϊκάΓαλακτοκομικά

LAZARIS Distillery & Artisan Sweets

ΠεριβόλιαΚουμΚουάτΆνωΓαρούναΚέρκυρας Dennis & Corfiot

Κερκυραϊκό Εργαστήριο Ζυμαρικών «PASTA CORFU»

Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων Α.Ε. / COMECO S.A.

Ζαχαροπλαστείο «ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ»

Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης

Οικογένεια Λιναρά – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ