Events

Γεύσεις και Κατακτήσεις

  • Date: 30 Ιουλίου, 2020
  • Location: Μον Ρεπό, Κέρκυρα - Θέατρο ‘Ρένα Βλαχοπούλου’
  • Venue: ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

Γεύσεις και Κατακτήσεις

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα
Σκηνικά: Άκης Χειρδάρης
Κουστούμια/Σκηνικά: Πηνελόπη Μαμάλου
Μουσική: Γιώργος Βλάχος

Ηθοποιοί
ΤΖΙΑ: Μαριέττα Σαββανή
ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αγγελική Μιχαλοπούλου
ΜΑΝΩΛΗΣ: Γιώργος Βλάχος

Φωτισμοί/Κινηματογράφηση: Μιχάλης Καπετανίδης

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, παρουσιαζει το έργο ‘ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ’, βασισμένο στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραδοσιακές Κορφιάτικες συνταγές , που αντανακλούν την πολύπλοκη Ιστορία των Κατακτήσεων της Κέρκυρας.
Βενετοί, Φράγκοι, Γάλλοι του Ναπολέοντα, Αγγλοι, ως κατακτητές ή ‘προστάτες’ κλήθηκαν να εξουσιάσουν ένα ψηφιδωτό λαών, Ελληνες, Ιταλούς, Μαλτέζους, Εβραίους, Σουλιώτες, Παργινούς, που αργότερα συμπληρώθηκαν από Σέρβους πρόσφυγες, Πόντιους και Μικρασιάτες, Πελοποννήσιους και λοιπούς Ελλαδίτες μετά την Επανάσταση και την Ενωση με τη μητέρα-πατρίδα. Τα νεώτερα χρόνια προστέθηκαν οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, αλλά και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Μεσόγειο , που ‘κατακτήθηκαν’ με τη σειρά τους από τη μοναδική, κατά κοινή ομολογία Κέρκυρα, την ‘Πολιτεία των Κορφών’.
Το έργο «Γεύσεις κ’ Κατακτήσεις» πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία Interreg V – A 2014-2020»

Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με καινοτόμες πρακτικές οι οποίες να εμπλέκουν την κοινωνική και πολιτισμική βιωσιμότητα , όσο και την επιχειρηματική.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε δύο εκδοχές:
Ως 45λεπτο θεατρικό ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία (το κτήμα ‘ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ’, βιοτεχνίες κουμ-κουάτ, αναδεικνύοντας προϊόντα ΠΟΠ όπως το νούμπουλο, καινοτόμες βιομηχανίες όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΚΑΣΤΡΟΣ, κ.ά) αλλά και σε ιστορικά σημεία όπως το πανέμορφο, πετρόχτιστο, αρχοντικό του 1500, της οικογενείας Λάσκαρι , στο οποίο έζησε και η συγγραφέας Νινέττα Λάσκαρι, του βιβλίου ‘ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ’, που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το έργο.
Στις 30 , 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου και ώρα 21.30, θα παρουσιαστεί ως θεατρικό έργο, στο Θέατρο ‘Ρένα Βλαχοπούλου’ στο Μον Ρεπό, και ταυτόχρονα στο γύρω υπαίθριο χώρο, θα πραγματοποιηθεί έκθεση των τοπικών προϊόντων.

Το έργο βασίστηκε στο εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι, «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο» εκδ. Ποταμός
Το απόσπασμα του «Γιατρού από τους Περουλάδες», είναι από το βιβλίο της Ελένης Αρμένη «Εμισκοβόλουνε….» Εκδόσεις Λοράνδου
Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το γευστικό ταξίδι, βρέθηκαν και οι αναζητήσεις «…της χαμένης κανκιόφολας» και το βιβλίο «Κερκυραϊκή Κουζίνα» της Βασιλικής Καρούνου, ψυχή της Acordo Corfu Specialty Foods, Artisan + Natural.
Ευχαριστούμε για τη συνολική στήριξη στην προσπάθεια μας:
Τον κ. Περικλή Λάσκαρι, και τη φιλόξενη ‘Οικία Λάσκαρι’,
την Έφορο Αρχαιοτήτων Κέρκυρας κα Διαμάντω Ρηγάκου
Τον ΣΥ.Π.Α.Π. Κέρκυρας και τον Πρόεδρό του Σπυρίδωνα Μωραΐτη
Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων:
Τον «Αμπελώνα Κέρκυρας» και τη Βασιλική Καρούνου
Το εστιατόριο «Veranda» και το Γιάννη Γραμμένο
Το ζαχαροπλαστείο «Παπαγιώργης» και το Γιώργο Δαφνή
Το «Σπετσερικό» και το Δημήτρη Δελλή
Το «Αubergine Café» και την Κατερίνα Δελλή
Τον Φούρνο – Ζαχαροπλαστείο «Μηνάς» για τα υπέροχα κήφελ του!
Ευχαριστούμε τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις που προσέφεραν τα προϊόντα τους για τις ανάγκες των γυρισμάτων:

Acordo Corfu Specialty Foods, Artisan + Natural
Κερκυραϊκή Ζυθοποιία – CORFU BEER
Olive Fabrica – The Governor
ΚΑΣΤΡΟΣ Κερκυραϊκά Γαλακτοκομικά
Lazaris Distillery & Artisan Sweets
Κερκυραϊκό Εργαστήριο Ζυμαρικών «PASTA CORFU»
Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων Α.Ε. / COMECO S.A.
Ζαχαροπλαστείο « O ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ»
Οικ. Λιναρά «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ»
Περιβόλια Κουμ-Κουάτ Άνω Γαρούνα Κέρκυρας Dennis & Corfiot
Παραδοσιακό παντοπωλείο «ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ»
Οικογένεια Γραμμένου
Επισκέψιμο Βιολογικό Αγρόκτημα «Estate ΕΛ + ΑΙΩΝ»
Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας

Ενδύματα «Indi Stores» και τον Νίκο Γαϊτανίδη,«OUTLET ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ» και τον Σπύρο Τριανταφύλλου,Αξεσουάρ μόδας,«Harem Accessories Corfu» και τον Τρύφωνα Κυριαζίδη Κοσμήματα «ROLANDOS Art» και τους Μαρί Ροδίτη, Ρολάνδο Ξανθόπουλο Λευκά είδη «KATSAROS HOME – Αφοί Σπ. Κατσαρού» και τους Σούλα Κατσαρού, Νικόλα Κατσαρό Φυτά «Φυτώριο Νικόλαος Δ. Μάμαλος» και τον Δημήτρη Μάμαλο Αρτοπαρασκευάσματα Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο «Μηνάς» και τον Κωνσταντίνο Μηνά Catering «ΝOSTOS food hall» και τον Θοδωρή Πανιπέρη