ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2020 ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

OΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (εκτός από το Θεατρικό Περίπατο) ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ‘ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΟΝ ΡΕΠΟ) ΜΕ  ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 9.15’.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ  ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, Η ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ 8.45’.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ στο ΤΑΜΕΙΟ του ΘΕΑΤΡΟΥ – ώρα 8.30’

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΣΤΑΧΤΑΡΕΣ

15-16-17-18-19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Ένα έργο βασισμένο στην ιστορία της Ιωάννας Ετμεκτσόγλου, (καθηγήτριας του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου), “Ό Άπους Πάππους και ο Πάππους Αpus”.

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, παρουσίασε φέτος το χειμώνα, στην παιδική του σκηνή, και επαναλαμβάνει σε ‘καλοκαιρινή’ εκδοχή, για ανοιχτό θέατρο, ένα θέμα που βγήκε από τα ΄σπλάχνα΄ της πόλης, τις σχεδόν άγνωστες ‘Σταχτάρες’. Το έργο σε θεατρική διασκευή της ποιήτριας Ιφιγένειας Ντούμη, ανέβηκε σε σκηνοθεσία της  Κερκυραίας σκηνοθέτιδας, Χρυσάνθης Αυλωνίτη, που ζει  και εργάζεται στο Λονδίνο, με βάση τον αυτοσχεδιασμό και το σωματικό θέατρο.

To έργο διαπραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον καθώς και το βίωμα του αποκλεισμού στις σύγχρονες κοινωνίες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΔΙΑΝΟΜΗ

Συγγραφέας: Ιωάννα Ετμεκτσόγλου

Θεατρική Διασκευή: Ιφιγένεια Ντούμη

Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Αυλωνίτη

Τραγούδια: Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, Μάνθος Δαμίγος

Χορογραφίες: Κατερίνα Παγιατάκη

Ζωγραφική Σκηνικού: Πέτρος Στραβοράβδης

Παίζουν:

Ναταλία Καποδίστρια

Αλεξάνδρα Παγιατάκη

Σπύρος Σκλαβούνος

Σοφία Τόμπρου

ΙΛΙΑΔΑ

22-23-24-25-26 ΙΟΥΛΙΟΥ

“MIA IΛIAΔA”   της Λίζα Πήτερσεν   από το  ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το έργο παντρεύει με τον απλούστερο τρόπο την αφήγηση της Ιλιάδας,

 από έναν αφηγητή- ραψωδό -μια μεταφορική παρουσία του ίδιου του Ομήρου- με το σήμερα , για να καταλήξει σε μία ατελείωτη, εντυπωσιακή ονοματολογία όλων των πολέμων που έζησε ποτέ η ανθρωπότητα.

Τον συγκλονιστικό μονόλογο, συνοδεύει ένας μουσικός – ορχήστρα εν είδει «Μούσας» μεταμορφώνοντας με τη ζωντανή μουσική την αφήγηση σε ένα ζωντανό ποίημα. Το έργο της Λίζα Πήτερσον, διαχειρίζεται με τον πιο σύγχρονο  τρόπο το μεγαλείο  της αρχετυπικής αφήγησης του Ομήρου, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του πολέμου και του πόνου που προξενεί ανά τους αιώνες.

Τον συγκλονιστικό μονόλογο, συνοδεύει ένας μουσικός – ορχήστρα εν είδει «Μούσας» μεταμορφώνοντας με τη ζωντανή μουσική την αφήγηση σε ένα ζωντανό ποίημα. Το έργο της Λίζα Πήτερσον, διαχειρίζεται με τον πιο σύγχρονο  τρόπο το μεγαλείο  της αρχετυπικής αφήγησης του Ομήρου, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του πολέμου και του πόνου που προξενεί ανά τους αιώνες.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΑΚΗΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=b9U2FTCzNeY

dav

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

30-31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Συγγραφή- Σκηνοθεσία : Βαρβάρα Δούκα

Σκηνικά : Άκης Χειρδάρης

Κοστούμια / Σκηνικά Αντικείμενα : Πηνελόπη Μαμάλου

Μουσική : Γιώργος Βλάχος

Φωτισμοί/ Κινηματογράφηση: Μιχάλης Καπετανίδης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΤΖΙΑ: Μαριέττα Σαββανή

ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αγγελική Μιχαλοπούλου

ΜΑΝΩΛΗΣ: Γιώργος Βλάχος

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει το έργο ‘Γεύσεις κ’ Κατακτήσεις’, βασισμένο στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραδοσιακές Κορφιάτικες συνταγές , που αντανακλούν την πολύπλοκη Ιστορία των Κατακτήσεων της Κέρκυρας, κατά κύριο λόγο από τους Βενετούς, αλλά και από τους Φράγκους, τους Εγγλέζους, τους Γάλλους του Ναπολέοντα,  και  ταυτόχρονα  υπενθυμίζουν την πολυπολιτισμικότητα του νησιού που απεικονίζεται στους κατοίκους της πόλης και της υπαίθρου, στην ανθηρή Εβραϊκή κοινότητα, στους Μαλτέζους μάστορες, που η δουλειά τους απεικονίζεται στις πέτρες των Ανακτόρων, στους Σουλιώτες, Παργινούς, και άλλους Ελλαδίτες που κατέφυγαν στην Κέρκυρα για να γλυτώσουν από τον Αλή-Πασά και τα αντίποινα των Τούρκων, στους πρώτους Σέρβους πρόσφυγες με το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου , Ελληνες πρόσφυγες από τη Μικρασία, τον Πόντο και τέλος οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Το έργο βασίστηκε στο εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας  Χ. Λάσκαρι, «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο»  εκδ. Ποταμός

Το έργο «Γεύσεις κ’ Κατακτήσεις» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του  NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία Interreg VA 2014-2020»

Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με καινοτόμες πρακτικές οι οποίες να εμπλέκουν την κοινωνική και πολιτισμική βιωσιμότητα , όσο και την επιχειρηματική.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΟΤ

Το έργο θα παρουσιαστεί σε δύο εκδοχές:

   Ως 45λεπτο θεατρικό ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία (το κτήμα ‘ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ’, βιοτεχνίες κουμ-κουάτ, αναδεικνύοντας προϊόντα ΠΟΠ όπως το νούμπουλο, καινοτόμες βιομηχανίες όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΚΑΣΤΡΟΣ, κ.ά) αλλά και σε ιστορικά σημεία όπως το πανέμορφο, πετρόχτιστο, αρχοντικό του 1500, της οικογενείας Λάσκαρι , στο οποίο έζησε και η συγγραφέας Νινέττα Λάσκαρι, του βιβλίου ‘ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ’, που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το έργο.

Στις 30 και 31 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί ως θεατρικό έργο, στο  Θέατρο ‘Ρένα Βλαχοπούλου’ στο Μον Ρεπό, και ταυτόχρονα στο γύρω υπαίθριο χώρο, θα πραγματοποιηθεί έκθεση των τοπικών προϊόντων.

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ  ‘ΚΑΘ’ ….ΟΔΩΝ’

30-31 ΙΟΥΛΙΟΥ  Ωρα  7.30’

Ο περίπατος  θα ξεκινήσει από συγκεκριμένα σημεία της πόλης.

Η περιπατητική παράσταση ‘Καθ’…οδών’ θέλει να συνδέσει το προσωπικό στοιχείο, την εντύπωση, την ανάμνηση, το βίωμα του καθενός, συνδέοντας το με τη ζωντανή ιστορία, τις παραδόσεις, τους αστικούς θρύλους, της πόλης της Κέρκυρας , ιχνηλατώντας διαδρομές από το ατομικό στο συλλογικό, και να συνδιαλεχθεί με την Πόλη, θεωρώντας την ένα ζωντανό οργανισμό, που εξελίσσεται και μεταβάλλεται μαζί με τους ανθρώπους της.

Η δράση αυτή ξεκίνησε ως ένα βιωματικό εργαστήριο με εμψυχώτρια τη σκηνοθέτιδα Τζωρτζίνα Κακουδάκη, και θα συνεχιστεί  στα πλαίσια της ΠΟΛΗΣ-ΣΚΗΝΗΣ 2021, που θα αφιερωθεί στην ιδέα της Ελευθερίας, και θα σηματοδοτήσει τις δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ για το έτος ΕΛΛΑΔΑ-21.

Κάτω από το γενικό τίτλο :

‘Η Ελληνική Ταυτότητα ως επιθυμία’,

 το ΔΗΠΕΘΕ θα οργανώσει σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες οι  θεατρικοί περίπατοι, οι δημιουργικές δράσεις μέσα στην  Πόλη, αλλά και σε εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας,  θα αποτελέσουν τον κύριο άξονα που θα ανασηματοδοτήσει την πολιτιστική δημιουργία, μέσα στο ζωντανό ιστό της πόλης, και θα δώσει το στίγμα για να γνωρίσουμε την ιστορική και πολιτισμική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε καθημερινά στο περιβάλλον μας, με νέους δημιουργικούς τρόπους.
Η Κέρκυρα, και γενικότερα τα ΕΠΤΑΝΗΣΑ, τα οποία δεν έζησαν
τουρκική κατοχή αλλά υπήρξαν πύλη εισόδου ιδεών και ανθρώπων που
στήριξαν την ελληνική επανάσταση, ενδιαφέρονται να αναδείξουν
τους Έλληνες και ξένους που άφησαν το αποτύπωμά τους στην γένεση
ενός έθνους και τη σχέση του γεγονότος αυτού με την παγκόσμια
ιστορία, αλλά και  πως η απελευθέρωση ενός έθνους, συνδέεται με την προσωπική ελευθερία του καθενός μας.

Κύριο μέλημα των δράσεων μας , θα είναι, πως αυτός ο τόπος,
η Ελλάδα, και ότι αυτή αντιπροσωπεύει,  σε ιθαγενείς αλλά και ξένους, συνεχίζει σήμερα και πιθανά και στο μέλλον , να αποτελεί ένα ιδεώδες, μια «κατάσταση μυαλού», μία
επιθυμία για ένα «Ου Τόπο», μία ιδανική ουτοπία.

‘ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ’

9 – 10  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

‘Η ευφυΐα είναι η σύζυγος, η φαντασία είναι η ερωμένη και η μνήμη είναι η υπηρέτρια.’ Βίκτωρ Ουγκώ

Μία παράσταση βασισμένη σε κείμενα της κερκυραίας συγγραφέως Άννυς Νούνεση, η οποία με την ιδιωματική της γλώσσα συντηρεί την μνήμη και ολοζώντανα κομμάτια της ιστορίας της Κέρκυρας. Πλάθει χαρακτήρες ,τους κινεί μέσα στην Πόλη που αγαπήσαμε, σφηνώνοντάς τους στο Χρόνο και εκτινάσσοντας τους στο Διαχρονικό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία- Σύνθεση ήχων/Μουσική επιμέλεια:  ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΚΟΨΙΔΑΣ

Ερμηνεύει:  ΛΙΖΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Video  artist:  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΚΑΣ

Χορογραφίες :  ΜΑΙΡΗ ΡΑΝΤΟΥ